78144

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radim Polášek (e-mailem) --- 28. 11. 2005
Společenský dopad včelaření


To, že se v určité oblasti nebo okolí města a podobně úspěšně včelaří,
znamená, že je tam relativně člověken nedotčená příroda nebo popřípadně
úspěšně "upravená" . A kde prospívají včely, prospívá i člověk. Myslím si,
že v tom směru mají ještě různé místní, městské a oblastní úřady co dohánět,
respektive se jim nabízí volný prostor, jak zvyšovat atraktivitu, ohlas a
turistickou návštěvnost. Myslím, že hlavně v případě nějakého
poloprofesionálního nebo profesionálního včelařství. Dneska se všude,
kdejaké město hledá svůj místní produkt, kterým by se odlišovalo od jiných
měst a přitáhlo tam turisty. Podporují se malopivovary, podporují se výroby
syrečků a jiných místních produktů. Nevidím důvod, proč by se podobně neměl
podporovat nějaký včelařský provoz a jeho produkty, med nebo medovina pod
nějakou místní značkou. Místní minipivovar, výroba sýrů nebo třeba křepčení
v krojích neříká vůbec nic o kvalitě života a životního prostředí nějakého
mikroregionu. To, že někde v blízkém okolí města bude prosperující včelařský
provoz propagačně podporovaný místními úřady a zvyklostmi říká o kvalitě
životního prostředí v okolí města hodně.
Třeba letos tady na severní Moravě ve Štramberku na Martina bylo propagováno
víno, přitom nejbližší produkční vinice jsou odtamtud snad 300 kilometrů
daleko.
Pokud by existoval nějaký profesionální včelařský provoz v okolí Štramberka,
který by prodával med a případně medovinu pod nějakou "Štramberskou" značkou
se stálou zaručenou kvalitou a pokud by městský úřad ten provoz podporoval
třeba přes nějaké městské slavnosti medu a medoviny, byl by z toho vzájemný
prospěch. Provoz by měl prospěch z toho, že by mohl prodávat vybrané šarže
medu a medoviny pod značkou a tudíž i s lepší cenou a město by mělo prospěch
z toho, že by na příkladu přítomnosti včelařského provozu považováno za
město s kvalitní přírodou. A v okolí Štramberka podmínky pro včelařský
velkoprovoz jsou.

Takže to si myslím, že by se mohlo brát jako společenský dopad včelaření.
Využít toho, že prosperující včelařství je indikátor dobré kvality krajiny a
na základě toho získat společenskou podporu včelaření.

R. Polášek

----- Original Message -----
From: "Ing. Aleš Příleský" <>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Monday, November 28, 2005 12:57 PM
Subject: Re: St???rna medu. - ?l?nek


Vážení, nespoléhám na to ,že za mne budou druzí lidé dělat to bych si měl
udělat sám. Jsem samozřejmě rád, když mi někdo pomůže. Ale spoléhat se na
to, že nám Svaz bude vyřizovat - a garantovat - odbytové ceny je návrat do
padesátých let minulého století.
Především si my sami musíme začít uvědomovat ekonomickou stránku každé
činnosti, kde se snažíme nějakou korunu pro rodinu vydělat.
Ano, nedá se dát rovnítko mezi včelařem a zahrádkářem. Společenský dopad
včelaření pro společnost je velmi výrazný. Známý je výrok, že jen čtyři roky
zbudou lidem na přežití, když zmizí z povrchu zemského včely. Ano, zachování
a zlepšování úrovně včelařství je důležíté specifikum. Ale nelze směšovat
ceny medu a celospolečenskou důležitostí včel.
Zahrádkářům ale nikdo nevyřizuje a negarantuje ceny produktů: umí - prodává.
Odbyt medu a jeho ceny musí nutně podléhat ekonomickým zákonům poptávky a
nabídky - na mně záleží kdy - a zda vůbec - nabídnu.
Společenský dopad musí být řešen jinou formou. I ten včelař, který neprodává
produkty by měl být společností podpořen ve včelaření.
Na jedné straně vytýkáme ÚV ČSV "socialistické metody práce", ale jedním
dechem voláme po "socialistickém" přístupu, socialistických garancích.
Shrnuto: jsem rád, pokud se Svazu podaří podpořit výši odbytových cen medu.
Vše ostatní kolem odbytu včelích produktů je můj problém. (Z jiného soudku
je dovoz méně kvalitních medů ze zahraničí.)
Vím, že se to mnohým kolegům nebude líbit, ale musíme si uvědomit, že by se
nám velice vymstilo v budoucnu, kdybychom vytvářeli nějakou skleníkovou,
zchoulostivělou, neživotnou společnost.

To platí i o vnitrosvazových problémech - je to náš problém a sami se musíme
rozhodnout jak rozumně dál.

Aleš Příleský

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13376


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
(193.165.75.141) --- 29. 11. 2005
Re: Společenský dopad včelaření

Tak zkuste ve Štramberku namáčet uši do medu, třeba to bude trhák.

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 13410


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu